Lubicie śniadania na słodko, a jednocześnie zależy Wam na zdrowym odżywianiu? Gwarantuję zatem, że ta owsianka białkowa na wodzie bez dodatku cukru podbije Wasze kubki smakowe i zaspokoi głód na długie godziny.
Wegańskie pancakes. Prosty przepis na naleśniki
Przyznaję, że jeśli coś mi zasmakuje, to nie mam problemu z jedzeniem tego codziennie. Właśnie tak jest z owsianką białkową z dzisiejszego wpisu, którą jem od dobrych kilku miesięcy i jak na razie nic nie zwiastuje końca naszych wspólnych poranków.
Zastanawiałam się, czy dzielić się tym przepisem, bo jest dziecinnie prosty i raczej intuicyjny. Sama często korzystam z treści, które tu publikuję, więc doszłam do wniosku, że nie zaszkodzi zapisanie go sobie także na blogu.
Dzisiejszy pomysł na iście jesienne (zdaję sobie sprawę z tego, że jest jeszcze środek lata, ale kto nam zabroni myśleć już o jesiennej melancholii przy akompaniamencie tej idealnej playlisty?) śniadanie przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom szarlotki, dzięki wybornemu połączeniu musu jabłkowego z cynamonem.
Owsianka białkowa na wodzie
Porcja dla jednej osoby
Składniki
- 50g płatków owsianych górskich
- 3g zmielonego siemienia lnianego
- 250ml wody
- porcja odżywki białkowej (u mnie o smaku neutralnym) 1
- aromat waniliowy
- 10g nasion konopi
- 75g serka wiejskiego 2
- 100g musu jabłkowego
- cynamon
Przygotowanie
- Odmierzone płatki owsiane i zmielone siemię lniane zalać wodą i gotować na średnim ogniu.
- Gdy płatki zmiękną i napęcznieją, wsypać do garnka porcję odżywki białkowej i opcjonalnie aromat. Całość wymieszać i ściągnąć z palnika.
- Gotową masę przełożyć do miski, dodać nasiona konopi, serek wiejski i mus jabłkowy posypany cynamonem.
Wartości odżywcze
462,92 kcal
|
38,6g białka
|
11,8g tłuszczów
|
50,4g węglowodanów
Jeśli macie akurat w kuchni inne składniki, to podpowiadam, że nasiona konopi możecie zastąpić ulubionymi orzechami, a mus jabłkowy innymi owocami, np. mrożonymi borówkami. Pamiętajcie tylko, że podane w moim przepisie wartości odżywcze dotyczą wyłącznie wykorzystywanych przeze mnie proporcji i składników.
Koniecznie dajcie znać, jaki typ śniadań preferujecie – na słodko, czy wytrawne?
Dodaj komentarz