Przepis na wypiek, który pojawił się w ulubieńcach września 2024 roku i który robiłam już wielokrotnie. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, co jednocześnie zawiera sporą ilość białka, zapewniam, że ten proteinowy chlebek bananowy spełni Wasze oczekiwania w 100%!
7 pomysłów na romantyzowanie jesieni
Odnoszę wrażenie, że tak, jak kiedyś panowała moda na dietę wegańską, tak teraz coraz więcej słyszy się na temat istotności białka w naszej codziennej diecie. Sama przez długi czas nie zwracałam uwagi na to, ile go spożywam, zewsząd jednak dobiegały mnie głosy o jego ważnej roli. Postanowiłam więc sprawdzić, jak dużo białka pojawia się w moich posiłkach i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu okazało się, że będąc na diecie roślinnej (głównie wegetariańskiej) spożywałam go nawet nie w połowie tak dużo, jak powinnam. Dlatego też od jakichś 2-3 miesięcy uwzględniam w jadłospisie posiłki z odżywką białkową wraz z innymi wysokobiałkowymi produktami np. skyrem.
Szukając przepisu na proteinowy chlebek bananowy, trafiłam na jeden z anglojęzycznych blogów. Aby ułatwić Wam jego wypróbowanie, postanowiłam przetłumaczyć go na polski i nieco zmodyfikować gramaturę składników, aby efekt był jeszcze lepszy. Link do oryginalnej receptury znajdziecie na końcu poniższego przepisu.
Proteinowy chlebek bananowy
Forma o wymiarach ok. 20×10 cm
Składniki
- 205 g mąki
- 45 g odżywki białkowej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ soli
- ¼ cynamonu
- 250 g bananów
- 80 ml oleju
- 45 ml napoju roślinnego
- 5 ml ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki – mąkę, odżywkę białkową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
- W osobnej misce zblendować lub zgnieść widelcem banany, następnie dodać do nich mokre składniki – olej, napój roślinny i aromat waniliowy. Wymieszać je, aż uzyskamy jednolitą masę.
- Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia się składników.
- Przełożyć surowe ciasto do formy o wymiarach 20×10 cm.
- Piec przez 45-50 min. w 175°C (termoobieg).
Ten proteinowy chlebek bananowy może być przechowywany w folii spożywczej w temperaturze pokojowej do 5 dni.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony fullofplants.pl.
Przepis jest niesamowicie prosty, a chlebek świetnie sprawdzi się jako pierwsze, czy drugie śniadanie, bo dzięki zawartości białka nasyci nas na długi czas.
A jak u Was wygląda kwestia białka w diecie?
Dodaj komentarz