Faszerowana cukinia w wersji wege to pomysł na pyszny i pełen wartości odżywczych obiad. Samo warzywo ma w sobie m.in. żelazo czy witaminy z grupy B. Jak przygotować danie faszerowane pysznym, bezmięsnym nadzieniem? Oto kilka propozycji!
Cukinia faszerowana wege – z czego zrobić nadzienie?
Każda cukinia faszerowana wegetariańska może być inna, ponieważ rodzaje dodatków oraz ich proporcje nie są ściśle określone. Składnikiem bazowym nadzienia jest zwykle ryż lub kasza. Do tego dodaje się wydrążone wnętrze cukinii, a także inne warzywa oraz sos. Najczęściej do farszu trafiają: papryka, marchewka, pieczarki, kukurydza czy cebula. Jako sos spajający wszystkie komponenty występuje zwykle passata pomidorowa.
Do wykonania nadzienia sprawdzi się każdy rodzaj kaszy oraz ryżu. Głębia smaku zależy w dużej mierze od dobranych przypraw. Warto wykorzystać sól, pieprz, czosnek, paprykę mieloną wędzoną i ostrą, bazylię czy kurkumę. Do dania pasują także suszone pomidory zarówno w wersji przyprawy, jak i te prosto z zalewy. Dla osób, które chcą mieć w nadzieniu odpowiednik mięsa, poleca się gotowe zamienniki dostępne w marketach (np. na bazie soi) lub ciecierzycę.
Aby urozmaicić strukturę nadzienia, można dodać do niego np. pestki słonecznika lub dyni. Warto najpierw podprażyć je na suchej patelni i dopiero wtedy wymieszać z nadzieniem. Idealnym dodatkiem do tej potrawy są różnego rodzaju sery. Można położyć je zarówno na wierzchu dania, jak i dodać np. starte wiórki żółtego sera do środka farszu.
Jak przyrządzić faszerowaną cukinię?
Przygotowanie faszerowanej cukinii wegetariańskiej jest bardzo proste. Najpierw trzeba zająć się cukinią – dokładnie je umyć i przekroić wzdłuż na pół. Później za pomocą łyżki wydrąża się miąższ, aby utworzyć coś na kształt łódki z otworem gotowym na przyjęcie nadzienia. Wnętrze cukinii można drobno posiekać i wraz z cebulą podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
W międzyczasie w małym garnku można ugotować dowolnie ryż lub kaszę. Na patelnię należy dodać kolejne warzywa (w zależności od preferencji i tego, co ma się w lodówce). Trzeba je pokroić w drobną kostkę i smażyć do czasu, aż zmiękną. Gdy będą już gotowe, wystarczy dodać do nich przyprawy, ryż lub kaszę oraz passatę pomidorową. Sosu powinno być niewiele, aby nadzienie nie stało się zbyt płynne.
Tak przygotowany farsz można nakładać do wydrążonych wcześniej otworów w cukinii. Cukinię warto podpiec około 10-15 minut bez farszu, aby nieco wydaliła z siebie zbędną wodę. Na wypełnione nadzieniem warzywa można położyć kilka plasterków sera, a następnie włożyć całość do piekarnika i podgrzewać w 180 stopniach do momentu, aż wszystko się zarumieni.
Gotową cukinię warto podawać np. z sosem czosnkowym. Sprawdzą się nawet greckie tzatziki. Wierzch można przyprószyć parmezanem i ozdobić natką świeżej pietruszki, bazylią lub kolendrą. Dzięki temu danie będzie nie tylko dobrze smakować, ale również ładnie i kolorowo wyglądać. Sos czosnkowy najlepiej przygotować na bazie jogurtu naturalnego.
Wpis zawiera reklamę marki InPost Fresh
Dodaj komentarz