Wegańskie pancakes. Prosty przepis na naleśniki
Kuchnia włoska jest prawdopodobnie moją ulubioną, a makarony na zmianę z pizzą mogłabym jeść niemal codziennie. Prawdopodobnie właśnie dlatego pomysł na obiad, który dzisiaj Wam prezentuję tak bardzo przypadł mi do gustu.

Początkowo, przed zmianą diety na roślinną, jednym z jego składników była wołowina (wiem, nie był to zbyt racjonalny wybór). Jednak po jej wyeliminowaniu i wrzuceniu w jej miejsce kilku innych, warzywnych zamienników danie zyskało na jakości, a jego przyrządzenie jest znacznie mniej czasochłonne.
Makaron z warzywami z dzisiejszego wpisu możecie dowolnie modyfikować. My często dodajemy do niego krojone pieczarki (trzeba je jednak smażyć na osobnej patelni, bo puszczają dużo wody) lub/i liście szpinaku. Poniższy przepis to jego podstawowa, jednak nadal pyszna wersja, którą możecie urozmaicić innymi składnikami, które akurat macie pod ręką i które cechuje neutralny smak.



Wegański makaron z warzywami
2-3 porcje
Składniki
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duża marchewka
- 50 g suszonych pomidorów (nie w oleju)
- pół papryczki chilli
- dowolny makaron
- 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- ⅓ łyżeczki soli
Przygotowanie
- Warzywa myjemy. Marchewkę i cukinię obieramy – tę drugą możemy obierać „co drugi pasek”, efekt widać na jednym ze zdjęć wyżej. Następnie kroimy je przy pomocy temperówki do warzyw. Pomidorki koktajlowe kroimy w połówki, pomidory suszone i papryczkę chilli na jak najmniejsze kawałki, a czosnek w plasterki.
- Na patelni wylewamy oliwę i w pierwszej kolejności smażymy cukinię, marchewkę, papryczkę chilli i suszone pomidory. W tym samym czasie można zacząć gotować wodę, a następnie wrzucić do niej wybrany makaron.
- Po pięciu minutach do warzyw dodajemy niemal wszystkie przyprawy (poza solą). Całość smażymy kolejne 5 minut.
- Po tym czasie na patelnię dorzucamy pomidorki koktajlowe wraz z czosnkiem, wszystko solimy i smażymy ostatnie 5 minut.
- Usmażone warzywa pozostawiamy na patelni i wrzucamy do nich odcedzony wcześniej makaron, całość należy ze sobą wymieszać, a następnie wyłożyć na talerze.
Wrzuciliście zdjęcie potrawy na Instagram? Będzie mi miło, jak oznaczycie na nim mój profil @simplisticblog!



Wcześniej cukinię i marchewkę kroiliśmy w półplasterki, jednak dzięki użyciu temperówki do warzyw zyskaliśmy na czasie i sam efekt końcowy jest znacznie bardziej satysfakcjonujący – warzywa lepiej mieszają się z makaronem typu spaghetti, a po usmażeniu mają delikatniejszą teksturę.
Krajalnica ze zdjęć to model z serii „Spirelli XL” marki Gefu. W asortymencie marki znaleźć można jednak również jego tańsze odpowiedniki. Jeśli podobnie do nas lubicie makarony lub po prostu w Waszej kuchni warzywa odgrywają dużą rolę, naprawdę zachęcam do rozejrzenia się za tego typu produktem, zwłaszcza, jeśli zależy Wam na usprawnieniu pracy w kuchni. :)
Koniecznie dajcie znać, czy zdecydujecie się wypróbować nasz makaron z warzywami! :)
Dodaj komentarz