Wegańskie pancakes Prosty przepis na naleśniki

Paulina Górska
wegańskie pancakes

Obiecuję, że ten prosty przepis na wegańskie pancakes sprawi, że pokochacie tę amerykańską wersję naleśników!

Dieta roślinna – czy warto? Moja historia i ulubione przepisy

Ta wersja naleśników była pierwszą, którą umiałam robić zaraz na początku mojej kulinarnej drogi. Mimo, że wykonanie tych tradycyjnych jest raczej prostsze, to nigdy nie potrafiłam ich „ogarnąć”.

Gdy w styczniu zmieniliśmy swój sposób odżywiania, wiedziałam, że jeśli nadal chcę witać dzień śniadaniem na słodko, muszę albo znaleźć (wymyślić) wegańskie pancakes, albo nauczyć się robić zwykłe naleśniki. Tym sposobem nasze pierwsze weekendowe posiłki składają się na przemian z dwóch rodzajów tego dania – tradycyjnego i/lub amerykańskiego.

Po wypróbowaniu kilku podobno prostych sposobów na wegańskie pancakes, które za każdym razem kończyły się klęską, postanowiłam przerobić wcześniej mi znany przepis na wersję roślinną. Cały czas zastanawiam się, dlaczego nie wpadłam na to wcześniej! Jeśli tak, jak ja uwielbiacie te amerykańskie naleśniki, ale i u Was popularne internetowe poradniki nie działają, daję słowo, że ten poniższy zatrybi. :)

wegańskie pancakes

Przepis na wegańskie pancakes

SKŁADNIKI

1,5 szkl. mąki (pszenna lub pełnoziarnista)
1 ½ szkl. mleka roślinnego
1 banan
4 łyżki wegańskiego jogurtu
łyżka cukru
szczypta cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

  1. Zblendować banana, następnie dodać do niego wszystkie składniki poza olejem. Miksować je aż do połączenia, następnie dodać do masy olej, wymieszać (lub ponownie zmiksować).
  2. Na patelnię nakładać dowolną ilość ciasta, w zależności, jak wielkie chcemy naleśniki. Obracać je w momencie, gdy na ich powierzchni pojawią się małe bąbelki. :)

Wydaje mi się, że przepis jest naprawdę banalny, co nie wpływa negatywnie na same naleśniki, bo wychodzą genialnie. Idealnie nadają się na śniadanie, nawet gdy nie macie za dużo czasu, bo robi się je naprawdę szybko.

Od stycznia naszym cosobotnim rytuałem było robienie zwykłych naleśników, jako pierwszy posiłek, odkąd jednak wpadłam na pomysł lekkiej zmiany nieroślinnego przepisu, te wegańskie pancakes znacznie częściej pojawiają się na naszych talerzach. :)

Dajcie znać, czy tak, jak ja lubicie naleśniki, a zwłaszcza tę ich amerykańską, puszystą wersję! :)

Komentarze (20)

  1. Super przepis, Paulina. Chodziły za mną takie naleśniki od jakiegoś czasu. Dzisiaj rozpoczął się weekend, więc użyję Twojego przepisu na niedzielne śniadanko (: Uwielbiam posmarować naleśniki masłem orzechowym i miodem oraz posypać je na koniec rozdrobnionymi orzechami migdałowym. Dzięki za pomysł i pozdrawiam mocno!

    1. Ogólnie te naleśniki wychodzą dużo ładniejsze (jak prawdziwe pancakes), ale wiadomo, że gdy człowiek najbardziej się stara, istnieje 80% szans, że coś nie wyjdzie. :D

      Ale mimo wyglądu, wyszły naprawdę pyszne! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.