Wegańskie pancakes. Prosty przepis na naleśniki
Od momentu przejścia na dietę roślinną z cel obrałam sobie znalezienie przepisu na idealne wegańskie ciastka. Warunki miałam dwa: po 1. ich zrobienie nie powinno wymagać trudno dostępnych składników, po 2. muszą smakować wszystkim, zarówno weganom, jak i osobom na diecie tradycyjnej. Przetestowałam naprawdę sporo przepisów i albo to, co z nich wyszło było zwyczajnie niesmaczne, albo zupełnie nie wychodziło.
Na pewien czas zrezygnowałam z prób, jednak wtedy Anna z bloga The Anna Edit podzieliła się przepisem na ciastka idealnie chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku, do tego z rozpływającą się czekoladą i orzechami. Wiedziałam, że muszę go sprawdzić, a po ich upieczeniu… przepadłam. Bezsprzecznie są to najlepsze ciacha (nie tylko wegańskie), które jadłam w życiu! Ich genialny smak potwierdzają też rozanielone uśmiechy znajomych i przyjaciół, którzy mieli okazję je skosztować. :)
Postanowiłam więc (za zgodą autorki) podzielić się z Wami spolszczoną i nieco zmienioną przeze mnie wersją przepisu, która zawiera mniej cukru. Nie przedłużając więc, przedstawiam ultraproste w wykonaniu wegańskie ciastka z czekoladą i orzechami, które bez wątpienia staną się Waszymi ulubieńcami czerwca! :)


Przepis na wegańskie ciastka z czekoladą i orzechami
Ok. 12 dużych ciastek
Składniki
- 225 g margaryny roślinnej w temp. pokojowej
- 120 g brązowego cukru
- 100 g cukru pudru
- 125 g musu jabłkowego
- 360 g mąki
- 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g czekolady z kawałkami orzechów
Przygotowanie
- Wymieszać margarynę z cukrem. Gdy konsystencja będzie kremowa, miksować jeszcze przez ok. 5 minut, aż całość będzie puszysta.
- Dodać mus jabłkowy, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i sodę oczyszczoną, wymieszać wszystko do połączenia się składników.
- Dodać posiekane kawałki czekolady i orzechów, wymieszać.
- Wyłożyć łyżką lub gałką do lodów na talerz 15 wysokich kulek. Umieścić w zamrażarce na min. 30 minut (można na całą noc lub po prostu zostawić je na „gorszą godzinę” :)).
- Rozgrzać piekarnik do 200℃ z termoobiegiem.
- Blachę wyłożyć folią aluminiową. Piec przez 6 minut. Po tym czasie obrócić blachę i piec przez kolejne 4 minuty. Zostawić do ostygnięcia na min. 20 minut.
Wrzuciliście zdjęcie potrawy na Instagram? Będzie mi miło, jak oznaczycie na nim mój profil @simplisticblog!
Jeśli jesteście typowymi wzrokowcami i preferujecie np. z wykonywaniem dania, tutaj znajdziecie IGTV, w którym autorka tego przepisu pokazuje, jak przygotować ciastka.


Ciastka zdecydowanie nie są dietetyczne, ani #healthy, ale uwierzcie mi – ich smak i konsystencją są warte grzechu! Jeśli macie jakieś pytania co do ich wykonania, piszcie śmiało w komentarzach, chętnie pomogę, choć jestem pewna, że poradzicie sobie beze mnie. :)
Koniecznie dajcie znać, czy wypróbujecie przepis na te wegańskie ciastka! Na blogu Anny znajdziecie je w wersji tradycyjnej, więc jeśli z dietą roślinną Wam nie po drodze, zachęcam do zapoznania się z tym wpisem. :)
Dodaj komentarz