wegańskie ciastka

Wegańskie ciastka z czekoladąJedyny przepis, który warto znać

Ciasto na te wegańskie ciastka stanowi obowiązkowy element zawartości naszej zamrażarki. Dzięki temu, gdy tylko nachodzi mnie ochota na coś ultrasłodkiego lub wiem, że odwiedzą nas goście, wrzucam je do piekarnika i voilà – dodatek do kawy gotowy.

Wegańskie pancakes – prosty przepis na naleśniki

Od momentu przejścia na dietę roślinną z cel obrałam sobie znalezienie przepisu na idealne wegańskie ciastka. Warunki miałam dwa: po 1. ich zrobienie nie powinno wymagać trudno dostępnych składników, po 2. muszą smakować wszystkim, zarówno weganom, jak i osobom na diecie tradycyjnej. Przetestowałam naprawdę sporo przepisów i albo to, co z nich wyszło było zwyczajnie niesmaczne, albo zupełnie nie wychodziło.

Na pewien czas zrezygnowałam z prób, jednak wtedy Anna z bloga The Anna Edit podzieliła się przepisem na ciastka idealnie chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku, do tego z rozpływającą się czekoladą i orzechami. Wiedziałam, że muszę go sprawdzić, a po ich upieczeniu… przepadłam. Bezsprzecznie są to najlepsze ciacha (nie tylko wegańskie), które jadłam w życiu! Ich genialny smak potwierdzają też rozanielone uśmiechy znajomych i przyjaciół, którzy mieli okazję je skosztować. :)

Postanowiłam więc (za zgodą autorki) podzielić się z Wami spolszczoną i nieco zmienioną przeze mnie wersją przepisu, która zawiera mniej cukru. Nie przedłużając więc, przedstawiam ultraproste w wykonaniu wegańskie ciastka z czekoladą i orzechami, które bez wątpienia staną się Waszymi ulubieńcami czerwca! :)

wegańskie ciastka

Przepis na wegańskie ciastka z czekoladą i orzechami
OK. 12 DUŻYCH CIASTEK

225 g margaryny roślinnej w temp. pokojowej  •  120 g brązowego cukru  •  100 g cukru pudru  •  125 g musu jabłkowego  •  360 g mąki  •  3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia  •  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej  •  200 g czekolady z kawałkami orzechów

Przygotowanie. Wymieszać margarynę z cukrem. Gdy konsystencja będzie kremowa, miksować jeszcze przez ok. 5 minut, aż całość będzie puszysta.

Dodać mus jabłkowy, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i sodę oczyszczoną, wymieszać wszystko do połączenia się składników.

Dodać posiekane kawałki czekolady i orzechów, wymieszać.

Wyłożyć łyżką lub gałką do lodów na talerz 15 wysokich kulek. Umieścić w zamrażarce na min. 30 minut (można na całą noc lub po prostu zostawić je na “gorszą godzinę” :)).

   Rozgrzać piekarnik do 200℃ z termoobiegiem.

   Blachę wyłożyć folią aluminiową. Piec przez 6 minut. Po tym czasie obrócić blachę i piec przez kolejne 4 minuty. Zostawić do ostygnięcia na min. 20 minut.

Jeśli jesteście typowymi wzrokowcami i preferujecie np. z wykonywaniem dania, tutaj znajdziecie IGTV, w którym autorka tego przepisu pokazuje, jak przygotować ciastka.

wegańskie ciastka z czekoladąwegańskie ciastka z czekoladą

Ciastka zdecydowanie nie są dietetyczne, ani #healthy, ale uwierzcie mi – ich smak i konsystencją są warte grzechu! Jeśli macie jakieś pytania co do ich wykonania, piszcie śmiało w komentarzach, chętnie pomogę, choć jestem pewna, że poradzicie sobie beze mnie. :)

Koniecznie dajcie znać, czy wypróbujecie przepis na te wegańskie ciastka! Na blogu Anny znajdziecie je w wersji tradycyjnej, więc jeśli z dietą roślinną Wam nie po drodze, zachęcam do zapoznania się z tym wpisem. :)

Chcesz być na bieżąco?
Obserwuj bloga za pośrednictwem:

          
Chcę otrzymywać powiadomienia
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
25 lipca 2020 15:16

Ja nie jestem weganką, ale poznałam tego rodzaju kuchnię dzięki mojej siostrze. Ona dietę roślinną stosuje już kilka lat, ale zawsze udaje jej się przygotować coś, co zasmakuje całej rodzinie. Wegańskie ciasteczka z czekoladą próbowałam u niej i bardzo mi zasmakowały. Odtąd sama też korzystam z przepisu :-)

aGwer
16 lipca 2020 16:49

No powiem Ci, że wyglądają mega apetycznie!!! :)

Jaguszewska
Jaguszewska
3 lipca 2020 11:04

Zapisuję ten przepis! Mąż narzeka, że mu nie piekę to zrobię takie ciasteczka na szybko.

CookUp
CookUp
30 czerwca 2020 11:23

Takimi przepisami zdecydowanie warto się dzielić! Na Twoich zdjęciach wyglądają przepysznie i jesteśmy pewni, że tak też smakują. Świetne rozwiązanie dla wegan, które będzie smakować również tym, którzy stosują dietę tradycyjną. Jesteśmy zdecydowanie na tak!

Klaudia
25 czerwca 2020 13:31

Zapisuję sobie ten przepis, bo wygląda przepysznie :) ja nie kupuję słodyczy, więc będzie akurat!