Jeśli chodzi o jakiekolwiek podboje kulinarne, to moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się dopiero po przeprowadzce, a ciasto z dzisiejszego wpisu było pierwszym (i jak na razie jedynym :p), którego zrobienia się podjęłam. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, więc jeśli wolicie bardziej profesjonalne podejście do tematu, to zapraszam tam. :) W oryginalnym przepisie tortownica jest średnicy 21cm, moja natomiast ma ok. 25cm, w związku z czym ciasto ze zdjęć jest nieco niższe.
Przepis na najprostszy tort czekoladowy
125 g masła
200 g czekolady deserowej
1/3 szklanki kakao
50 ml soku pomarańczowego
60 ml wody
5 jajek
125 g drobnego cukru
1/4 szklanki mąki
100 g czekolady deserowej
60 g masła
1 łyżka soku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE
- W garnku roztopić kawałeczki masła, połamaną czekoladę, kakao, sok pomarańczowy i wodę, gdy połączą się w jednolitą masę, odstawić do ostygnięcia.
- Białka ze szczyptą soli i połową cukru ubić na sztywną masę, a w osobnej misce ubić żółtka z resztą cukru.
- Nagrzać piekarnik do 160 stopni C, a tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do ubitych żółtek dodać masę czekoladową (i wymieszać łyżką), następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać w dwóch częściach wcześniej ubite białko i również wymieszać.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut.
- Po ostygnięciu polać polewą.
Na powyższych zdjęciach widzicie również paczkę, którą otrzymałam od bakeo.pl. Jest to świetna oferta dla osób, które tak jak ja uwielbiają bakalie, a szukają czegoś nowego. Na stronie tej zamówić możecie wybrane przez siebie zestawy produktów, których dokładna tabela kaloryczna i składniki wypisane są na załączonej do przesyłki kartce. Polecam serdecznie! :)
Dodaj komentarz