Ciasto na te wegańskie ciastka stanowi obowiązkowy element zawartości naszej zamrażarki. Dzięki temu, gdy tylko nachodzi mnie ochota na coś ultrasłodkiego lub wiem, że odwiedzą nas goście, wrzucam je do piekarnika i voilà – dodatek do kawy gotowy.
Wegańskie pancakes. Prosty przepis na naleśniki
Od momentu przejścia na dietę roślinną z cel obrałam sobie znalezienie przepisu na idealne wegańskie ciastka. Warunki miałam dwa: po 1. ich zrobienie nie powinno wymagać trudno dostępnych składników, po 2. muszą smakować wszystkim, zarówno weganom, jak i osobom na diecie tradycyjnej. Przetestowałam naprawdę sporo przepisów i albo to, co z nich wyszło było zwyczajnie niesmaczne, albo zupełnie nie wychodziło.
Na pewien czas zrezygnowałam z prób, jednak wtedy Anna z bloga The Anna Edit podzieliła się przepisem na ciastka idealnie chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku, do tego z rozpływającą się czekoladą i orzechami. Wiedziałam, że muszę go sprawdzić, a po ich upieczeniu… przepadłam. Bezsprzecznie są to najlepsze ciacha (nie tylko wegańskie), które jadłam w życiu! Ich genialny smak potwierdzają też rozanielone uśmiechy znajomych i przyjaciół, którzy mieli okazję je skosztować. :)
Postanowiłam więc (za zgodą autorki) podzielić się z Wami spolszczoną i nieco zmienioną przeze mnie wersją przepisu, która zawiera mniej cukru. Nie przedłużając więc, przedstawiam ultraproste w wykonaniu wegańskie ciastka z czekoladą i orzechami, które bez wątpienia staną się Waszymi ulubieńcami czerwca! :)
Wegańskie ciastka z czekoladą
ok. 12 dużych ciastek
Składniki
- 225 g margaryny roślinnej w temp. pokojowej
- 120 g brązowego cukru
- 100 g cukru pudru
- 125 g musu jabłkowego
- 360 g mąki
- 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g czekolady z kawałkami orzechów
Przygotowanie
- Wymieszać margarynę z cukrem. Gdy konsystencja będzie kremowa, miksować jeszcze przez ok. 5 minut, aż całość będzie puszysta.
- Dodać mus jabłkowy, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i sodę oczyszczoną, wymieszać wszystko do połączenia się składników.
- Dodać posiekane kawałki czekolady i orzechów, wymieszać.
- Wyłożyć łyżką lub gałką do lodów na talerz 15 wysokich kulek. Umieścić w zamrażarce na min. 30 minut (można na całą noc lub po prostu zostawić je na „gorszą godzinę” :)).
- Rozgrzać piekarnik do 200℃ z termoobiegiem.
- Blachę wyłożyć folią aluminiową. Piec przez 6 minut. Po tym czasie obrócić blachę i piec przez kolejne 4 minuty. Zostawić do ostygnięcia na min. 20 minut.
Jeśli jesteście typowymi wzrokowcami i preferujecie np. z wykonywaniem dania, tutaj znajdziecie IGTV, w którym autorka tego przepisu pokazuje, jak przygotować ciastka.
Ciastka zdecydowanie nie są dietetyczne, ani #healthy, ale uwierzcie mi – ich smak i konsystencją są warte grzechu! Jeśli macie jakieś pytania co do ich wykonania, piszcie śmiało w komentarzach, chętnie pomogę, choć jestem pewna, że poradzicie sobie beze mnie. :)
Koniecznie dajcie znać, czy wypróbujecie przepis na te wegańskie ciastka! Na blogu Anny znajdziecie je w wersji tradycyjnej, więc jeśli z dietą roślinną Wam nie po drodze, zachęcam do zapoznania się z tym wpisem. :)
Dodaj komentarz